Fotoğraf ve fotoğraf ile ilgili bilgileri içerir.

Sergi : Cumhuriyet'in Işığında

Hiç yorum yok
"Cumhuriyet'in Işığında: Othmar Pferschy Fotoğrafları" , Othmar Pferschy

1898 Graz, Avustuya doğumlu O.
Pferschy, 1923 de Viyana'da çırak olarak fotografa başlamış. 1926 da maceracı bir ruh ile İstanbul'a turistik bir geziye gelmiş, ve gazete ilanı ile Beyoğlunda bir stüdyoda çalışmaya başlamış.

1931 de kendi stüdyosunu açmış. Daha sonra kabul edilen bir kanunla yabancıların çalışmasına getirilen sınırlama sebebiyle Mısır'a gitmiş. Tamamen oraya yerleşmeyi düşündüğü dönemde, Matbuat Umum Müdürü Vedat Nedim Tör'ün önerisi ile "Kemalist Türkiye'nin uzman fotorafçısı" olarak 1935-40 yılları arasında İstanbul ve Anadolu da çalıştı. 1936 da Evangelia Seimiri ile evlendi, bir kız iki erkek çocuğu oldu. Kızı Astrid von Schell babasının bu eşşiz Türkiye çalışmasını orijinalleri ve mevcut baskıları ile İstanbul Modern Sanatlar Müzesi'ne bağışlamıştır.

Othmar 2.Dünya savaşında Norveç'te cephede askeri fotografçılık yaptı. 1947 de tekrar İstanbul'a döndü. Beyoğlun'da yeni stüdyo açtı. Aynı zamanda Türk vatandaşlığına başvurdu. Eşi ve çocukları Türk vatandaşı olmalarına reğmen Othmar'ın bu isteği kabul edilmedi. Bu dilekçe sergi salonunda fotograflarla birlikte sunulmakta.

Othmar'ın fotografları ile Türkiye'nin yeni yüzünü gösteren ilk kaynak hazırlandı. Münih'te İngilizce,Almanca ve Türkçe metinlerle hazırlanmış "Fotoğrafla Türkiye" albümü baıldı 1936 da. Eserleri bir çok pul, kartpostal, takvim gibi tanıtıcı ürünlerde kullanıldı. "La Turquie Kemaliste" dergisinde yayınladı. Yurtdışında çeşitli şehirlerde sergilendi.

43 yıl yaşadığı Türkiye'den aldığı tehditler ve belkide hayal kırıklığı nedeniyle 1969 da ayrıldı. 23 Nisan 1984 Münih'te hayatını kaybetti.

Sergi'de Othmar'ın başta İstanbul, Doğu karadeniz bölgesi, Bursa, Mersin ve Ankara'da çektiği fotograflardan 160 tanesi yer almakta. Değişen, yoktan var olan birçok şeyin yanında bazende nerede ise aynı kalmış bir tarihi izliyor olacaksınız. Fortis'in katkılarıyla hazırlanan serginin sunumu, eserlerin çerçevelenmesi, mekan kullanımı başarılı.

Siyah beyaz olan çalışmalar bu türe ilgi gösterenler için ayrıca teknik olarak da iyi bir kaynak.

* Mutlaka Görün !

Salon : İstanbul Modern Sanatlar Müzesi
Tel : 212-334 7300
Adres : Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No:4 34433 Tophane İstanbul
Giriş : Ücretli (Tam 5 YTL, İndirimli 2 YTL), Peşembe halk günü 10:00-14:00 arası ücretsiz.
Açık günler : Salı-Pazar 10:00-18:00, Perşembe 10:00-20:00
Tarih : 31 Ocak- 14 Mayıs 2006
Dükkan : Çeşitli hediyelik eşya, poster, kitap vb. satışı yapılmakta.

* Bina bünyesinde kütüphane, kafe ve sinema yer almakta. Ücretli otopark hizmeti bulunmakta.


Hiç yorum yok :